Jugend-Kloster Kirchhellen met hemelse gerichten op WDR

 

Op 8 juni 2014 is er om 7:55 uur op WDR 'Hemelse gerechten: Pinkster-raclette*,  een film van Florian von Stetten

 

Raclette op Pinksteren? Precies het goede! Pater Klemens Nodewald weet zeker dat nauwelijks een gerecht de Pinkstergedachte beter tot uitdrukking kan brengen. Pinksteren is de stichtingsdag van de Kerk, het gaat om de gemeenschap waarin iedereen zijn talent inbrengt – tot voordeel van allen!  Dus raclette in het Jugend-Kloster in Kirchhellen. In feite mag iedereen bij dit ‘hemelse gerecht’ datgene maken wat hij werkelijk aan kan: snijden, kruiden, stoven of gewoon het juiste inkopen – raclette kent geen starre regels! Bij dit eenvoudige feestmaal gaat het niet om de prestaties van chefkoks, maar om de fantasie  bij de bereiding, de afstemming in de groep, het met elkaar optrekken. Aan tafel is iedereen met zijn raclette-pannetje zijn eigen kok – allen eten samen - en toch niet hetzelfde!

Jana, Lisa, Marius, Lena en Helge zijn  jonge volwassenen, die langere tijd in Jugend-Kloster Kirchhellen wonen.  Samen met de paters en broeders redemptoristen onder één dak! Sommigen maken hier hun Vrijwillig Sociaal Jaar, anderen hebben er voor gekozen een bepaalde tijd in het klooster te leven.

Zo verschillend als de ingrediënt bij raclette kunnen zijn, zo verschillend mogen de mensen in dit klooster zijn.

De oudste is 73, zijn specialiteit: rundvleessoep, de jongste is 19 en houdt van paddenstoelen.  Het samen koken en eten is op zondagen vanzelfsprekend en op feestdagen een hoogtepunt voor ons allemaal. Inkopen worden gedaan op de markt van Kirchhellen en bij de boeren in de omgeving; alles onder het waakzaam oog van  Gosia Lis, de Poolse keukencheffin – die ook theologie gestudeerd heeft.

Het klooster is vast verankerd in de regio, want het heeft  de mensen heel wat te bieden voor hun kroost: klautermiddagen, jeugdvieringen, wandelingen, excursies, cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen, en voor menigeen die anders thuis zou zijn gebleven, zelfs een plek om iets te leren. Lisa  heeft hier iets  gevonden waar zij lang naar gezocht heeft, namelijk een plaats waar zij gevormd kan worden tot hulp in de huishouding..
De congregatie van de redemptoristen werd in de 18de eeuw gesticht in de buurt van Napels, om ook aan de mensen in afgelegen bergen van die regio de Blijde Boodschap te verkondigen. Wie aan de rand staat, moet naar het midden gehaald worden  Lisa vond een plek als hulp in de huishouding, Helge zal eindexamen doen in zijn vak. Iedereen moet hier met zijn vaardigheden gezien worden, samen willen zij daarbij boven zichzelf uitgroeien. De ingrediënten bij raclette mogen eenvoudig zijn – het smaakt iedereen, omdat hij zichzelf daarin  terug vindt! De gemeenschappelijke idee schept een band. En opdat niemand vergeet waar het op Pinksteren om gaat, bakt keukencheffin Lisa ook nog een 'heilige geest' uit volkorenmeel…..

 

*) Volgens van Dale, Groot Woordenboek der Nederlandse taal is ‘raclette’:

“Zwitserse fondue bestaande uit aardappelen met (door grillen) gesmolten kaas”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op: 2014-05-28


Meer nieuws