Seniorendag over Seniorenkloosters

 

Op woensdag 1 oktober 2014 kwamen dertig senioren in Wittem samen voor de jaarlijkse Seniorendag. Het thema was dit jaar: "Onze ervaringen met onze seniorenkloosters". Eind september werd in Trier het vijfde seniorenklooster van de provincie betrokken.


Bij seniorenkloosters of seniorencommuniteiten gaat het om gemeenschappen van oudere en meestal hulp- en zorgbehoeftige redemptoristen die als gemeenschap ‘inwonen’ in een groter zorgcentrum. Deze gemeenschap heeft geen pastorale taken (eventuele leden kunnen dat wel hebben) en geen verantwoordelijkheid voor eigen keuken en tuin, onderhoud van gebouw, zorg en aansturing van personeel en behoeft daarom ook nauwelijks een eigen (financiële) administratie. Dit alles wordt ‘ingekocht’ van het zorgcentrum. De communiteitsleider houdt contact met het zorgcentrum.

Het eerste Seniorenklooster werd in 2006 in Izegem (B) geopend.

 

Tot nu toe zijn de ervaringen zeer positief. Dat was ook te merken op deze Seniorendag, waar vijf woordvoerders hun seniorencommuniteiten presenteerden. Daarop volgde een levendige en geanimeerde uitwisseling van gedachten.

Zie hier voor enkele foto's.

 

Geplaatst op: 2014-10-02


Meer nieuws