Paus Franciscus en redemptoristenbischop Warda vragen om steun voor vluchtelingen in Irak

 

In een audientie van paus Franciscus met de Chaldeeuwse aartsbisschop van Erbil, Bashar Warda C.Ss.R., bedankte de paus hem op zaterdag 15 november voor de steun, die zijn kerk geeft aan de mensen die uit Mosul en de vlakte van Nineveh gevlucht zijn. De vroeg invallende kou en regen echter, vragen nu om meer stabiele structuren van ondersteuning.

Het aartsbisdom van Erbil heeft verschillende maatregelen genomen om de vluchtelingen te reÔntegreren. Het heeft drie hoofddoelstellingen in de ondersteuning van vluchtelingen. Allereerst willen ze hen voorzien van werk en betaalbare huisvesting voor veiligheid en stabiliteit. Verder is er zorg dat gezinnen toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg, en ten derde, ook heel belangrijk, dat de getroffen gezinnen een levendige kerk vinden, die hun sociale en spirituele behoeften kan vervullen.

De middelen in Erbil en de naburige bisdommen worden krap door de grote instroom van mensen in korte tijd. Het bisdom van Erbil is met meer dan 30 procent gegroeid, met als gevolg dat de gemeenschappen, scholen, medische faciliteiten, accommodatie en basisvoorzieningen voor de mensen onder grote druk staan..

Tal van vrijwilligers helpen de vluchtelingen op vele gebieden. Ondertussen werden meer dan 400 gezinnen overgeplaatst van tenten naar vaste huizen. Voor 1200 andere is er onderdak gecreŽerd in scholen. In de tussentijd probeert men nieuwe scholen te bouwen. Maar de eerste ronde van donaties en voedselvoorziening voor de vluchtelingen zijn na twee maanden op. Daarom is de aartsbisschop met een solidariteitsprogramma gestart om de getroffenen minstens levensonderhoud te geven.  In ieder geval moeten er ook betere structuren worden gecreŽerd "om mensen een alternatief voor een verbanning naar buiten Irak te bieden."

Hier is de link naar een videoboodschap van Aartsbisschop Warda.

 

Geplaatst op: 2014-11-17


Meer nieuws