Redemptoristen in Nederland nemen het voortouw bij Bijbelmarathon voor religieuzen

 

"Ooit gehoord zoiets ?!" Onder dit motto namen zo'n honderd zusters, broeders, paters en geassocieerden  van 25 ordes en congregaties in de provincie Limburg (Nederland) deel aan een Bijbelmarathon.

 

 

Ze lazen,elkaar afwisselend, van 3 tot en met 15 augustus (behalve op zondag) de hele bijbel in de doopkapel van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee in Maastricht.

Het initiatief voor deze Bijbelmarathon door leden van religieuze ordes en congregaties in het Jaar van het Godgewijde Leven kwam van de redemptoristen in Klooster Wittem in het zuiden van Nederland. Deze plaats is ook de zetel van de St. Clemens Province. De rector, P. Henk Erinkveld, was de belangrijkste organisator van het evenement in een van de best bezochte kerken van Nederland.

De gebeurtenis was een unieke ervaring van samenwerking tussen de religieuze ordes en congregaties van het bisdom Roermond. Deelnemers en bezoekers waren beiden gefascineerd door de vele minder bekende delen van de Bijbel. Maar ook de verhalen, die al bekend zijn, klinken anders wanneer ze worden gelezen in een bredere context.

Enkele opmerkingen van de bezoekers. Een vrouw vroeg: "Is dit ook in mijn Bijbel?"  Een advocaat na het horen van een deel over rechtvaardigheid: "Misschien moet ik maar eens beginnen met de Bijbel zelf te lezen."Dat het een uniek evenement voor Nederland was, werd ook duidelijk door de grote media-aandacht op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Heel bijzonder was het feit, dat op de nationale televisie in het belangrijkste avondnieuwprogramma er een item van twee minuten was. Dit nieuwsprogramma is een van de best bekeken tv-programma's met een publiek van een paar miljoen mensen.

 

Geplaatst op: 2015-08-31


Meer nieuws