Provincie St.-Clemens en Liguori Provincie tekenen overeenkomst over de missie in Libanon

 

Op 19 september 2015 tekenden  de provinciaals van de provincie Clemens, p. Johannes Romelt, en de provincie Liguori, p. Joy Poonoly, in Wittem een samenwerkingsovereenkomst betreffende de redemptoristenmissie in Libanon. Dit document is de formalisering van een proces om deze taak over te dragen aan de provincie Liguori. In de komende jaren zullen ten minste twee medebroeders van de provincie Liguori in de missie werken, onder de verantwoordelijkheid van hun eigen provincie, die ook de leidende provincie in de missie zal zijn. De provincie St. Clements levert de nodige materiŽle ondersteuning en de provincie Rome ondersteunt op het gebied van vorming.

 

De missie in Libanon werd in 1953 opgericht door de Vlaamse redemptoristen als een aanwezigheid in de regio van de Oosterse Kerken. In de overeenkomst staat: "De aanwezigheid van de christelijke kerken in het Midden-Oosten is zowel oud als belangrijk. De pausen hebben steeds aangedrongen op het belang van deze aanwezigheid en, vooral in de laatste 50 jaren, zijn religieuze congregaties uitgenodigd om een aanwezigheid die de christelijke kerken zal ondersteunen, ontwikkelen en voeden. De redemptoristen hebben deze uitdagende uitnodiging aanvaard. Als missionaire congregatie streven we naar een biddende en levendige apostolische getuigenis van de "Copiosa Redemptio" onder het volk van Libanon, om een voortzetting van de redemptoristische aanwezigheid in Libanon te garanderen."

 

Omdat de provincie Clemens niet meer het personeel heeft om de missie te bemensen, ondersteunt het generaal bestuur een proces van overdracht en werd de provincie Liguori benaderd voor samenwerking. Hopelijk zal dit over een paar jaar resulteren in een volledige overdracht van de missie naar de provincie Liguori.

 

Al sinds vorig jaar zijn twee redemptoristen uit de Liguori provincie - p. Binoy Varghese Mandapathil en p. Binoy Antony Uppumackal - werkzaam in Libanon. Volgens de overeenkomst is hun opdracht in de eerste twee jaren: "om de taal en de cultuur te leren, om contact met de mensen in de omgeving te maken, om in geselecteerde gebieden pastoraal te bedrijven (in het begin in het Engels, daarna in het Arabisch) en om een pastoraal plan van de missie voor de toekomst op te stellen. "

 

Er is ook  nog een Vlaamse medebroeders in Libanon, p. Timon De Cock, 87 jaar. Hij blijft de missie, binnen zijn mogelijkheden, met zijn pastorale en sociale werk ondersteunen.

 

 

Geplaatst op: 2015-09-19


Meer nieuws