Feest van Peerke Donders in Tilburg

 

dsc01973.2_160Op 14 januari werd in Tilburg Petrus Donders herdacht met vele activiteiten, waarvan de eerste en de laatste een primeur waren.

Een terugkerende thema deze dagen was de zeer recente discussie over het standbeeld aan het Wilhelminapark, waarbij iedere spreker er op attendeerde dat dit niet het zelfbeeld van Petrus Donders was, maar zijn tijdgebonden weergave aan het begin van de twintigste eeuw is.

s Morgens ging mgr. De Korte voor in een feestelijke eucharistieviering in de schitterend gerestaureerde Goirkese kerk, de hoofdkerk van de drie jaar oude fusieparochie Peerke Donders, waar Petrus Donders is gedoopt en hij zijn eerste mis las. Er werd onder andere de Missa Petrus Donders gezongen.

’s Middags was er een goed bezochte viering in de kapel in het Peerke Donders Park. Daarna presenteerde de heer Paul Spapens in het Paviljoen onder grote belangstelling een nieuwe reizende tentoonstelling over Petrus Donders, waarvan één exemplaar met een eigen eerste deel naar Suriname gaat en het tweede in Nederland gratis beschikbaar wordt gesteld.

 

 

De nieuw ingerichte vaste tentoonstelling in het Paviljoen werd geopend met een toespraak van de heer Ernst Hirsch Ballin, die het Paviljoen in 2009 heeft geopend, en een woord van pater Henk Erinkveld die inging op de belangstelling voor Petrus Donders wereldwijd.

Voordat de heer Ronald Peeters die de tentoonstelling tezamen met de heer Spapens nieuw heeft ingericht, de aanwezigen rondleidde, werd Het Gouwe Peerke uitgereikt aan de regio Tilburg van de Zonnebloem die met haar vele afdelingen vertegenwoordigd was. De Stichting Het Gouwe Peerke onderscheidt sinds 2010 jaarlijks een persoon of organisatie binnen de regio Tilburg voor de beoefening van een werk van barmhartigheid met een beeld van Petrus Donders en een geldprijs.

Daarna ging een deel van de aanwezigen napraten in Café Bij Peerke Donders, terwijl de eveneens aanwezige deelnemers aan de voor het eerst landelijk aangeboden bedevaart naar Suriname eind februari in het Paviljoen bleven om met elkaar kennis te maken.

 

Aan de andere kant van de oceaan werd rond die tijd de tweede bedevaart naar het verder heringerichte Batavia in 2018 gehouden, onder leiding van de vaste bedevaartbegeleider p. Noordermeer omi, nadat op 13 januari reeds een grote groep pelgrims onder leiding van de redemptoristen p. Gilson en p. Croon naar Batavia was gereisd.


 

Geplaatst op: 2018-01-17


Meer nieuws