Redemptoristenkardinaal uit Bolivia is deelnemer aan het komende conclaaf in Rome

 

Kardinaal Julio Terrazas Sandoval CSsR, redemptorist en aartsbisschop van Santa Cruz de la Sierra (Bolivia), neemt aan de komende pauskeuze in Rome deel. Hij wordt beschouwd als een open, politiek actieve, vriendelijke en toegewijde man. Hij wordt tot ver buiten zijn eigen diocees in Bolivia zeer gezien en gewaardeerd.

 

Korte biografie

Julio Terrazas Sandoval (*1936) trad na zijn schooltijd bij de redemptoristen in en werd na een studie theologie, filosofie en sociaal-pedagogie in 1962 priester.

Voor hij in 1978 tot hulpbisschop van La Paz en titulairbisschop van Apisa Maius benoemd werd, was hij overste van de redemptoristengemeenschap in Vallegrande.

In 1982 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Oruro en in 1991 tot aartsbisschop van Santa Cruz de la Sierra. Op 21 februar 2001 werd Julio Terrazas Sandoval als kardinaalpriester met de titelkerk Santi Giovanni Battista de Rossi in het kardinalencollege opgenomen. Hij is daarmee de eerste Boliviaanse kardinaal die ook in Bolivia geboren is. op 12 november 2010 verleende de theologische fakulteit in Trier hem een eredoctoraat. Hij was vele jaren voorzitter van de Boliviaanse bisschoppenconferentie. Kardinaal Terrazas Sandoval ist lid van de pauselijke raad voor de leken.

 

Kardinaal Terrazas Sandoval heeft voor de verkiezing van de nieuwe paus opgeroepen tot een zelfkritische beoordeling van de katholieke kerk. Ondanks gezondheidsproblemen neemt hij aan het conclaaf deel. Sinds 1991 is hij opperherder van de snel groeiende metropool in de subtropische oosten van Bolivia, en al vele jaren tevens voorzitter van de Nationale bisschoppenconferentie. Hij worstelt al jaren met de linkse regering van president Evo Morales om de positie van de kerk en over normen en waarden.
Zijn opvattingen over misdaad en de mensenrechten in het land worden gehoord.

 

Geplaatst op: 2013-03-04


Meer nieuws