Pelgrimsreis naar Suriname en Peerke Donders

 

Op donderdag 14 februari vertrok van Schiphol een groep van 16 deelnemers voor een 12-daagse reis naar Suriname op pelgrimstocht naar Petrus Donders. De groep stond onder leiding van Jelle Wind en er gingen nog drie ‘Wittemers’ mee. De rest van de deelnemers kwam uit het hele land.

Het was de tweede keer dat er door ons een pelgrimsreis naar Suriname/Petrus Donders werd georganiseerd in samenwerking met het Huis voor de Pelgrim in Maastricht. Zij verzorgden de aanmeldingen, vliegtickets en overige administratie. Mw. Sylvia Ang, actief in de toerismebranche in Suriname én lid van de Stichting Devotie Peerke Donders in Suriname, was onze praktische organisator in Suriname (hotelreserveringen, lokaal vervoer en gids). Mede door de begeleiding van een uitstekende lokale gids, Hans Parana, werd het weer een bijzondere reis.

 

 

Na een rondleiding door de historische binnenstad van Paramaribo, hoofdstad van Suriname, legde de groep een krans op het graf van Peerke Donders in de indrukwekkende houten kathedraal.

Suriname ligt in het noorden van het Amazoneregenwoud, Daarom gaat veel van het vervoer - buiten de hoofdstad en buiten enkele hoofdwegen in het noorden van het land - per boot. Dat ervoer de groep de volgende dag, toen ze in het Commewijne-district rondreisden langs (voormalige) plantages en uitleg kregen over de tijd van de slavernij, die in Suriname tot 1863 duurde. Petrus Donders heeft fel geageerd tegen de slavernij. Hij zei o.a. dat lastdieren in Nederland beter werden behandeld dan slaven.

Op de tweede avond sloot bisschop mgr. Karel Choennie zich bij de avondmaaltijd aan om zich met de groep te onderhouden.

De zondag stond in het teken van maar liefst drie religies. Het begon met de eucharistieviering in de redemptoristenparochie Latour en werd gevolgd door een boeiend bezoek aan een moskee en de synagoge. Door zijn geschiedenis van slavernij en daarna import van contractarbeiders is Suriname een bijzonder multicultureel land geworden.

De volgende dagen verbleef de groep in een resort in het tropisch regenwoud, drie uur rijden en een uur varen vanaf Paramaribo. Hier kon men de rijkdom en natuur van het regenwoud ervaren en de cultuur van de inheemse volken én van weggelopen slaven (marrons). Ook onder deze mensen had Petrus Donders gemissioneerd.


Op vrijdag 22 februari was het hoogtepunt van de pelgrimsreis: een bezoek aan de voormalige leprakolonie Batavia. Hier werkte Petrus Donders 27 jaar met grote opoffering voor de uitgestoten lepralijders. Op deze plaats was ook zijn eerste graf.

Nu is Batavia een indrukwekkende, spirituele plaats in het oerwoud, alleen toegankelijk over water. De groep bad er o.a. de kruisweg, gethematiseerd rond lepralijders en Petrus Donders, aangevuld met een gebedsdienst. Deze dag werd afgesloten met een bezoek aan het inheemse dorp Kalebaskreek op 20 minuten varen van Batavia. De groep werd o.a. ontvangen door de vrouwelijke kapitein (dorpsleider) die enthousiast vertelde over haar dorp en haar werk.

Op de laatste dag in Suriname, zondag 24 februari, werd de eucharistieviering in de kathedraal van Paramaribo bijgewoond.

Alle deelnemers waren het er over eens dat deze pelgrimsreis een unieke gelegenheid is om dit bijzondere land te bezoeken en dichter bij Petrus Donders te komen.


Deze uitgebreide beschrijving is opgenomen om u warm te maken voor de volgende pelgrimsreis naar Suriname: van 6 t.e.m. 17 februari 2020 (max. 20 deelnemers). Geïnteresseerden kunnen zich alvast vrijblijvend melden bij Jelle Wind (+31 43 601 8810 of j.wind@redemptoristen.nl).

 

Geplaatst op: 2019-03-01


Meer nieuws