Een heel ander Clemensjubileum

 

We hadden in het weekend van 15 maart de 200e sterfdag van St. Clement Maria Hofbauer moeten vieren. Ongeveer een jaar lang hadden de Oostenrijkse redemptoristen verschillende evenementen gepland, en zoals pater Martin Leitgöb, een van de organisatoren van de vieringen in Wenen, opmerkte:  "We hebben echt een groeiende belangstelling gevoeld in alle gelederen van de lokale kerk."

 

Toen kwam de Corona-crisis. De tweede week van maart was onvergetelijk. “Op maandag 9 maart hadden we in het Huis van de Weense bakkers het speciale Clemensbrood met schoolkinderen gebakken. Direct daarna was er een drukbezochte persconferentie, waar we het jubileumprogramma aan de vele journalisten presenteerden. “Een dag later was de Oostenrijkse staatsomroep  in onze kerk, om een stuk over St. Clement te filmen. Toen de shoot begon, hoorden we het nieuws uit het bureau van de bondskanselier, dat alle bijeenkomsten van meer dan 100 mensen niet langer zouden worden toegestaan. "Op dit moment was het duidelijk dat het Clemensjubileum niet kon plaatsvinden zoals gepland."

 

Na een korte discussie besloten we alle grote feesten te annuleren, maar zoals pater Martin Leitgöb benadrukte:  “We hebben het jubileum niet afgelast! Het ging gewoon niet helemaal zo, zoals het was gepland. Misschien is in deze buitengewone en uitdagende situatie de betekenis van St. Clemens en zijn boodschap duidelijker dan bij veel vieringen. "

 

Zal de viering een andere keer worden gehouden? Pater Martin is terughoudend in zijn antwoord. “Laten we afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt.” Hij is geen fan van "knippen en plakken". Hij vindt dat we een nieuwe manier van denken nodig hebben. Er komt dus een Clemensjubileum 2.0, maar die krijgt dan een andere focus en vorm.

 

Bron: www.cssr.news/2020/05/a-very-different-clement-jubilee/

 

Geplaatst op: 2020-05-28


Meer nieuws