Jubileum kloosterkerk Wittem (NL)

 

Op dinsdag 16 juni vierde de communiteit van Wittem in Nederland het 250-jarig jubileum van de inwijding van de Kloosterkerk. Deze kerk werd in 1732 gebouwd door de Duitse graaf van Plettenberg en werd in de eerste eeuw bewoond door capucijnen. In 1836 betrokken de redemptoristen het klooster en de kerk om er hun internationale opleidingshuis te vestigen. In de eerste jaren studeerden er mannen uit wel tien verschillende landen; sommigen van hen waren pioniers of stichters van gemeenschappen over de hele wereld.Dat de wijding van de kerk pas 38 jaar na de stichting gebeurde, had te maken met een geschil met de toenmalige prins-bisschop van Luik.

Het jubileum werd – vanwege de coronapandemie – op zeer bescheiden wijze gevierd met een besloten Eucharistieviering en de première van een 12 minuten durende video over de geschiedenis van de kloosterkerk en de bijzondere muur- en plafondschilderingen.

In klooster Wittem woont op dit moment een kleine gemengde communiteit met drie redemptoristen, een zuster van de Goede Herder en een lekenechtpaar. Het gehele kloostercomplex is onlangs verkocht. Tot verkoop was in 2018 besloten omdat de last van exploitatie en onderhoud van het grote gebouw op termijn te zwaar zou worden. De communiteit blijft na de verkoop in het klooster wonen en blijft het pastorale werk uitvoeren in het landelijk bekende pelgrimsoord voor de H. Gerardus Majella en OLV van Altijddurende Bijstand.

Andere delen van het complex komen beschikbaar als appartementen voor vitale ouderen en er komt een nieuwe exploitant voor de imposante kloosterbibliotheek als cultureel centrum.

In Klooster Wittem is ook het provincialaat van de Provincie St.-Clemens gevestigd.

 

Geplaatst op: 2020-06-18


Meer nieuws