Hoe de coronapandemie ook deuren opent

 

Een Duitse vrijwilliger komt naar de Clemenspoort in Gent

Nils Backes | Januari 2021

Ik ging het startseminar in augustus 2020 in met een zekere bezorgdheid over het verloop van mijn komende ‘vrijwillige sociale jaar’. Een maand later zou ik immers naar Asuncion, Paraguay vliegen. Vanwege de pandemische situatie was dit echter bijna onmogelijk en ik had geen andere keuze dan op andere manieren vrijwilligerswerk te doen tot het moment van mijn mogelijke vertrek. Dit deed ik aanvankelijk bij de CoJoBo, maar ik koesterde nog steeds de hoop om tijdens deze “voorbereidingstijd” buitenshuis en buiten mijn vertrouwde omgeving te kunnen werken. In feite kon ik na een paar verkenningen contact leggen met de Clemenspoort in Gent, België, waar ik dan uiteindelijk naar toeging.

De Clemenspoort, een redemptoristisch project in Gent, is een plek van ontmoeting en inspiratie, waar mensen met elkaar in contact kunnen komen en samen op zoek gaan naar nieuwe manieren om het geloof vorm te geven, te ontdekken en te verstevigen. Daar zorgt een netwerk van vrijwilligers met een kleine groep medewerkers voor diverse activiteiten vanuit het principe “vieren, verbinden, vernieuwen”. In nauwe verbinding met de Clemenspoort staat het Clemenshuis, een redemptoristische woongemeenschap waarin ik ook zou verblijven. Ik heb daar mijn eigen appartement, maar ik eet samen met de twee redemporisten, pater Ives De Mey en pater Andreas Krahnen, in onze gemeenschappelijke ruimte, waar we een grote keuken hebben.

Hoewel ik voor de start contact had opgenomen met de leiding van de Clemenspoort, wist ik niet precies wat me daar te wachten stond. Op de eerste avond kon ik deelnemen aan een bijeenkomst van het Clemenshuis. Nadat ik mezelf aan iedereen had voorgesteld, werd ik daar hartelijk verwelkomd. In de dagen die volgden kreeg ik stukje bij beetje een inkijk in het werk aan de Clemenspoort (dat uiteraard door Corona werd inbeperkt) en kreeg ik al snel de kans om concreet bij een project te helpen. Gelukkig voor mij was communiceren in het Engels de eerste weken geen probleem, aangezien iedereen buitengewoon veel begrip en geduld had met me. Eerlijk gezegd had ik het leren van de Nederlandse taal aanvankelijk wat onderschat. Enerzijds helpt de gelijkenis met het Duits enorm bij het luisteren en begrijpen. Om te spreken echter moest ik me, zoals bij elke andere taal, natuurlijk toch gewoon de grammatica en woordenschat eigen maken. Ondertussen werkt spreken steeds beter, omdat ik ook constant hulp krijg bij het leren van de taal.

Inmiddels heb ik me heel goed gesetteld in Gent, ben ik geïntegreerd in het Clemenspoortteam en komt het werk vlot op gang. Ik ondersteun voornamelijk de social-media-presentie. Via “Clemenspoort Productions” creëer ik content, zoals uitnodigingen en acties voor campagnes of evenementen in de vorm van kaartjes, foto's, videoclips of filmpjes. Bij evenementen help ik met de technologie of film ik de livestreams, die momenteel meer dan ooit plaatsvinden vanwege de contactbeperkingen. Verder help ik als vrijwilliger bij de organisatie en uitvoering van bepaalde evenementen en projecten en kan zo bijdragen aan de creatieve vormgeving van één en ander. Dit soort vernieuwend en gemeenschapsvormende werk was voor mij helemaal nieuw.

Het was des te spannender om het concept bij Clemenspoort te leren kennen en er onderdeel van te worden. Ik ben vooral gefascineerd door de aanpak, dat zoveel redemptoristische vrijwilligers en medewerkers op veel verschillende manieren actief betrokken zijn bij het gezamenlijke werk. Naast de vieringen is er ook een afwisselend aanbod in de vorm van activiteiten, lezingen, concerten of cursussen waarin men van gedachten kan wisselen over geloofsvragen en andere onderwerpen. Ik heb het gevoel dat deze simpele gemeenschappelijke en open benadering mensen veel dichter bij elkaar brengt, ook in de naam van het geloof. Daardoor voel ik me hier erg op mijn gemak en welkom en is het werk erg aangenaam ondanks de beperkingen veroorzaakt door Corona.


Toen ik eind november het nieuws kreeg dat een reis naar Paraguay er misschien toch in zou zitten, nam ik een beslissing. Ik vroeg of ik mijn volledige sociale jaar aan de Clemenspoort in Gent kon besteden. Gelukkig kreeg ik van alle kanten aanmoediging en steun. Omdat de achterliggende organisatie dit ook goedkeurde, werd uit de voorlopige oplossing een volwaardige volunteer-plaats, die in de toekomst misschien ook voor anderen mogelijk is. Ik ben er heel tevreden mee. Voor de toekomst kan ik alleen maar hopen dat er weer wat meer "normaliteit" zal komen en dat ik meer persoonlijke in plaats van digitale ontmoetingen kan beleven bij de verschillende evenementen en activiteiten hier bij Clemenspoort.

 

Geplaatst op: 2021-01-27


Meer nieuws