ZALIGE MIGUEL GOŅI ARIZ (1902-1936)

 

miguel_goni_1902__1936_498Miguel Goņi Ariz werd geboren in Imarcoain in Navarra. In 1913 ging hij naar het juvenaat van El Espino en vanaf 1915 in het dan nieuwe college in Cuenca. Hij legde zijn geloften af bij de redemptoristen in 1920. Hij vervolgde zijn studies in filosofie en theologie in Astorga.

Ondanks zijn slechte gezondheid en een verlegen karakter, werd hij tot priester gewijd in 1925. Hij muntte daarna uit als een sterke en onvermoeibare prediker van volksmissies.

Achtereenvolgens werd hij tewerkgesteld in de communiteiten van Nava del Rey, Granada, Santander en Vigo. Vanwege problemen aan zijn borst keerde hij in 1932 terug naar Nava del Rey om op krachten te komen. In hetzelfde jaar nog werd hij overgeplaatst naar Cuenca, waar hij pastoraal werk verrichtte in de redemptoristenkerk van de H. Filippus Neri. 

In de zomer van 1936 werden in de uitgebroken Spaanse Burgeroorlog priesters en religieuzen vervolgd. In de avond van 31 juli werd hij met pater Ciriaco Olarte door verraad gearresteerd. Volgens de kroniekschrijver zouden ze “Leve Christus Koning! Leve Sint Alfonsus!” hebben geroepen.

Zij werden afgevoerd naar de plaats "Las Angustias" in El Batán. Daar werden ze beschoten om dan dood te bloeden. Het lichaam van pater Goņi Ariz had de schedel en borstbeen verbrijzeld, een verzonken schouder en tekenen van langdurige pijn. 

De stoffelijke overschotten van beide paters kwamen in een massagraf terecht en werden in 1940 opgegraven.

Pater Miguel Goņi Ariz werd in 2013 zalig verklaard.

De feestdag van de 'martelaren van Cuenca' is op 6 november.