ZALIGE JOSÉ JAVIER GOROSTERRAZU JAUNARENA (1877-1936)

 

José Javier Gorosterrazu Jaunarena werd geboren in Urroz in Navarra. Tegen de wil van zijn vader ging hij op veertienjarige leeftijd naar het Kapucijnen College in Lecároz. 

Geïnspireerd door twee volksmissionarissen van de redemptoristen stapte hij twee jaar later over naar de redemptoristen in Nava del Rey, waar hij timmerman werd. In 1896 legde hij zijn geloften af. Alsnog werd hij toegelaten tot de priesteropleiding van de redemptoristen in Astorga en werd in 1903 priester gewijd.

José Javier werd docent op het kleinseminarie in El Espina. Later werd hij hoogleraar aan het grootseminarie in Pamplona. Hij was een man van grote cultuur maar ook een geliefde volksmissionaris, deskundig biechtvader en spiritueel leider. Hij publiceerde twee historische werken en schreef een handleiding van de filosofie. Voor zijn arrestatie was hij bezig met een historisch werk over Baskische kwesties.

In de zomer van 1936 werden in de uitgebroken Spaanse Burgeroorlog alle priesters en religieuzen vervolgd. José Javier was angstig na de arrestaties van zijn medebroeders, maar bereid tot het martelaarschap.

Op 10 augustus werd hij met zijn confrater Victoriano Calvo Lozano en andere religieuzen gearresteerd door de milities van het Volksfront die hen op weg naar de begraafplaats van Cuenca door het hoofd schoten.

Zijn stoffelijke overschot kwam terecht in het massagraf bij zijn confraters en werd in 1940 opgegraven.

Pater José Javier Gorosterrazu Jaunarena werd in 2013 zalig verklaard.

De feestdag van de 'martelaren van Cuenca' is op 6 november.