ZALIGE CIRIACO OLARTE Y PÉREZ MENDIGUREN (1893-1936)

 

Ciriaco Olarte Y Pérez Mendiguren werd geboren in Gomecha in het Spaanse Baskenland in een godsdienstig gezin. In 1904 ging hij naar het juvenaat in El Espino en legde in 1911 in Nava del Rey zijn geloften af. Na zijn priesterwijding in 1917 verdiepte hij zich nog in de moraaltheologie.

In 1921 vertrok hij naar de missie in Mexico. Vijf jaar later al keerde hij vanwege de godsdienstvervolgingen aldaar noodgedwongen terug naar Spanje.

Na een verblijf van nog geen drie jaar in La Coruña werd hij aangesteld in de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Madrid, waar hij de eerste hectische jaren van de Republiek meemaakte.

In mei 1935 vestigde hij zich in Cuenca. In de zomer van 1936 werden in de uitgebroken Spaanse Burgeroorlog priesters en religieuzen vervolgd. In de avond van 31 juli werd hij met pater Goñi Ariz door verraad gearresteerd. Volgens de kroniekschrijver zouden ze “Leve Christus Koning! Leve Sint-Alfonsus!” hebben geroepen. Zij werden afgevoerd naar de plaats "Las Angustias" in El Batán. Daar werd hij beschoten in borst en nek om dan dood te bloeden.

De stoffelijke overschotten van beide paters kwamen in een massagraf terecht en werden in 1940 opgegraven.

Pater Ciriaco Olarte Y Pérez Mendiguren werd in 2013 zalig verklaard.

De feestdag van de 'martelaren van Cuenca' is op 6 november.