ZALIGE KASPAR STANGGASSINGER (1871-1899)

 

Kaspar werd in Berchtesgaden in Beieren geboren. Ondanks de sterke tegenstand van zijn vader, was hij in 1892 van het bisschoppelijk seminarie overgegaan naar de redemptoristen, die ten gevolge van de Kulturkampf waren verdreven, maar nu in Beieren sinds twee jaar weer stilzwijgend werden toegelaten. Kaspar begon zijn noviciaat in de kleine gemeenschap van Gars, maar beëindigde dit in het veiliger Dürrnberg in Oostenrijk. Daar maakt hij ook zijn theologiestudie af, en werd in 1895 priester gewijd.

Vanwege de clandestiene situatie van de Congregatie in Duitsland, zou Kaspar naar de missie in Brazilië gaan; maar juist toen alle voorbereidingen getroffen waren, kwam geheel onverwacht toch de keizerlijke goedkeuring tot vestiging van de redemptoristen in het Duitse Rijk.

Kaspar werd als leraar en prefect aangesteld aan het kleinseminarie van het Oostenrijkse Dürrnberg. Daar toonde zich zijn kracht. Zijn ongedwongenheid stak weldadig af tegen de geforceerde stijl van zijn tijd; vooral zijn omgang met de jeugd viel op. Zijn invoelingsvermogen en het vertrouwen dat hij aan zijn leerlingen schonk, vormden het geheim van zijn populariteit en pedagogisch succes.

Hij was zijn tijd ver vooruit. Zingen en muziek, sport en spel vond hij belangrijk. Hij had aandacht voor heel de mens en stond open voor nieuwe ontwikkelingen in kerk en wereld.  

In 1899 nam Stanggassinger zijn intrek in het nieuw gebouwde seminarie in Gars. Hij werd daar tot directeur benoemd, maar stierf veertien dagen later aan een acute blindedarmontsteking op 28-jarige leeftijd.

Pater Kaspar Stanggassinger werd in 1988 zalig verklaard.

Zijn feestdag is op 25 september.

 

Englischsprachiger Video über Pater Kaspar Stanggassinger