ZALIGE IVAN ZIATYK (1899-1952)

 

Ivan Ziatyk werd geboren in een arm landbouwersgezin op 26 december 1899 in Odrekhova in het huidige Zuid-Oost-Polen. Hij studeerde aan het grootseminarie van het Grieks-katholieke bisdom Peremysl. In 1923 werd hij priester gewijd. Van 1925 tot 1935 was hij prefect van het seminarie en werd catecheseleraar. In 1935 trad hij in bij de redemptoristen. Na zijn noviciaat werd hij naar Stanislaviv gestuurd en vervolgens naar Lviv. Daar doceerde hij dogmatiek en bijbelexegese in de opleiding van de redemptoristen.

De geheime Sovjetpolitie dreef in 1946 alle redemptoristen in West-OekraÔne samen in het klooster van Holosko. Vandaar werden zij in 1948 naar het klooster in Univ overgebracht.

Toen de provinciaal van de congregatie, Joseph De Vocht, het land werd uitgewezen, droeg hij zijn bevoegdheden als provinciaal en vicarisgeneraal van de Grieks-Katholieke Kerk over aan pater Ivan Ziatyk.

Op 24 januari 1950 werd Ivan Ziatyk gearresteerd op aanklacht van de verbreiding van de ideeŽn van de paus van Rome over het katholieke geloof en het streven om iedereen te bekeren. Na een rechtszaak die zich over twee jaar uitspon, waarbij hij 72 keer werd verhoord en zwaar werd gefolterd, werd hij in november 1951 in Kiev veroordeeld tot tien jaar strafkamp in SiberiŽ. Tijdens deze gevangenschap werd hij voortdurend gemarteld.

Op Goede Vrijdag 1952werd hij zwaar geslagen, waarna hij buiten in de kou alleen gelaten werd. Hij overleed op 17 mei 1952 in de ziekenafdeling van de goelag Oserlag te Ozernyi bij Bratsk.

Pater Ivan Ziatyk werd in 2001 zalig verklaard.

De feestdag van de OekraÔense martelaren is op 27 juni.